Benjamin Staern (f. 1978) har etablerat sig som en av de ledande skandinaviska kompositörerna i den yngre generationen och musiken framförs i Skandinavien, Europa, USA, Kanada, Ryssland och Japan. Tidiga musikaliska upplevelser med studier i cello, piano och slagverk i sin ungdom. Studerade musikvetenskap vid Lunds universitet och därefter komposition vid Musikhögskolan i Malmö 1998–2005 med professorerna Rolf Martinsson, Hans Gefors, Kent Olofsson och Luca Francesconi.
Staern har en djup personlig stil med en produktion som inkluderar orkester, kammarverk, soloverk, elektroakustisk musik och opera. En intressant aspekt av hans verk som kompositör är hans ovanliga förmåga att associera toner och klanger med olika färger och nyanser. Detta är en variant av ett fenomen som kallas synestesi som är grundläggande i hans uppfattning och skapelsen som speglar hans klangvärld såväl som i många av hans verktitlar (Yellow Skies, Colour Wandering etc.)
Han var composer-in-residence med New European Ensemble 2010-14 på inbjudan av konstnärlig ledare och dirigent Christian Karlsen som resulterade i verk som Tranströmersånger (utvalda dikter från Sad Gondola – samling av Nobelprisförfattaren och poeten Tomas Tranströmer), Bells och Waves (Chamber Symphony) vinnare av SMFF Award 2011 i kategorin ”viktigaste verk i kammarmusik / mindre ensemble” och ett multimediaarbete SAIYAH i samarbete med Yoko Seyama för stor ensemble, elektronik och scenografisk ljusskulptur på Norrlandsoperan för MADE -festival i Umeå under kulturhuvudstaden 2014. Worried Souls (Clarinet Concerto) tilldelades Stora Christ Johnson-priset (Stora Christ Johnson-priset) från Kungliga Musikakademin (Kungliga Musikaliska Akademien).
Efter framgången som ”tonsättarprofil” av Båstad Chamber Music Festival 2016, den första operan Snödrottningen, baserad på en saga av HC Andersen, arrangerades på Malmö Opera i december 2016. Det var en enorm framgång med utsålda föreställningar och fick kanonbra recensioner. Staerns andra opera, kammaroperan HILMA: an opera about hidden art (libretto: Mira Bartov), som framfördes vid Modern Museum i Stockholm och på Guggenheim Museum of Modern Art i New York.
Inom en snar framtid är en composer weekend på Konserthuset, Stockholm april 2021 med 13 verk som visar upp 20 års verksamhet inklusive två världspremiärer.
festivaler
Ung Nordisk Musik
Stockholm New Music
Sirenfestivalen, Göteborg
Nordic Music Days, Reykjavík & Helsinki
GAS-festivalen, Göteborg
Båstad kammarmusikfestival
Malmö Chamber Music Festival
Njord Biennale, København
Svensk Musikvår, Stockholm
Suntory Festival, Tokyo
orkestrar
MDR Sinfonieorchester Leipzig
Bamberger Symphoniker
Deutsche Kammerphilharmonie Bremen
Staatsorchester Rheinische Philharmonie
Duisburger Philharmoniker
Tokyo Symphony Orchestra
BBC Scottish Symphony Orchestra
Iceland Symphony Orchestra
Helsinki Philharmonic
Kungliga Filharmonikerna
Stockholms Läns Blåsarsymfoniker
Östgöta Blåsarsymfoniker
Sveriges Radios Symfoniorkester
Göteborgs Symfoniker
Gävle Symfoniorkester
Malmö Symfoniorkester
Malmö Operaorkester
Kungliga Hovkapellet
Jönköping Sinfonietta
Svenska Kammarorkestern, Örebro
kammarensembler
New European Ensemble
Norrbotten NEO
Sonanza
Gageego!
Athelas Sinfonietta
Ensemble Aspekte
Stockholm Chamber Brass
(a)muse ensemble
solister
Håkan Hardenberger
Anna Larsson
Camilla Hoitenga
Johannes Möller
Karin Dornbusch
Carina Vinke
Hannah Holgersson
Jeroen Berwaerts
Filip Draglund
David Huang
Lauri Metsvahi
Jacob Kellermann
Reetamaria Rajala
Daniel Migdal
Gitta-Maria Sjöberg
Philippe Cassard
Eke Simons
Lauma Skride
dirigenter
Sakari Oramo
Leif Segerstam
Daniel Raiskin
Marc Soustrot
Stefan Solyom
Tobias Ringborg
Jan Risberg
Golo Berg
Alexander Steinitz
Christian Karlsen
Petter Sundkvist
Nazanin Aghakhani
Cathrine Winnes
Mats Rondin
Emil Eliasson
Mika Eichenholz