Benjamin Staern (f. 1978) har etablerat sig som en av de ledande skandinaviska kompositörerna i den yngre generationen och musiken framförs i Skandinavien, Europa, USA, Kanada, Ryssland och Japan. Tidiga musikaliska upplevelser med studier i cello, piano och slagverk i sin ungdom. Studerade musikvetenskap vid Lunds universitet och därefter komposition vid Musikhögskolan i Malmö 1998–2005 med professorerna Rolf Martinsson, Hans Gefors, Per Mårtensson, Kent Olofsson och Luca Francesconi.

 

Staern har en djup personlig stil med en produktion som inkluderar orkester, kammarverk, soloverk, elektroakustisk musik och opera. En intressant aspekt av hans verk som kompositör är hans ovanliga förmåga att associera toner och klanger med olika färger och nyanser. Detta är en variant av ett fenomen som kallas synestesi som är grundläggande i hans uppfattning och skapelsen som speglar hans klangvärld såväl som i många av hans verktitlar (Yellow Skies, Colour Wandering etc.)  Som recensenterna har beskrivit musiken: 

 

[–] ”Staern må förankra sin musik i genrer, men han experimenterar också gärna med ljudbilder, speltekniker, improvisation.…visar sig fullkomligt hämningslös samtidigt som han faktiskt lyckas göra musikalisk humor verkligen kul.” (Svenska Dagbladet)

 

”Staerns musik är kraftfull men lätt, rik på klanger och antydningar utan att vara överlastad” […] (Sydsvenskan)

 

Han var composer-in-residence med New European Ensemble 2010-14 på inbjudan av konstnärlig ledare och dirigent Christian Karlsen som resulterade i verk som Tranströmersånger (utvalda dikter från Sad Gondola – samling av Nobelprisförfattaren och poeten Tomas Tranströmer), Bells och Waves (Chamber Symphony) vinnare av SMFF Award 2011 i kategorin ”viktigaste verk i kammarmusik / mindre ensemble” och ett multimediaarbete SAIYAH i samarbete med Yoko Seyama för stor ensemble, elektronik och scenografisk ljusskulptur på Norrlandsoperan för MADE -festival i Umeå under kulturhuvudstaden 2014. Worried Souls (Clarinet Concerto) tilldelades Stora Christ Johnson-priset (Stora Christ Johnson-priset) från Kungliga Musikakademin (Kungliga Musikaliska Akademien).

 

Efter framgången som ”tonsättarprofil” av Båstad Chamber Music Festival 2016, den första operan Snödrottningen (libretto: Anelia Kadieva Jonsson), baserad på en saga av HC Andersen, arrangerades på Malmö Opera i december 2016. Det var en enorm framgång med utsålda föreställningar och fick kanonbra recensioner, som sedan fick sitt första utlandsframförande på Theater Vorpommern Stralsund-Greifswald i Tyskland. Staerns andra opera, kammaroperan HILMA: an opera about hidden art (libretto: Mira Bartov), som framfördes vid Moderna Muséet i Stockholm och Guggenheim Museum of Modern Art i New York.

 

Staern har även arrangerat för artister som Albin Lee Meldau, Ciwan Haco, Nadin Al Khalidi med Tarabband för Gränslandet – symfonisk fest.

 

Inom en snar framtid kommer Staern få sin första composer weekend på Konserthuset, Stockholm april 2022 där tretton verk som visar upp över två decenniers verksamhet inklusive två uruppföranden.

 

Staern har även periodvis föreläst på Falun Musikkonservatorium, Båstad Kammarmusikfestival, De Geer Gymnasiet i Norrköping och Gotlands Tonsättarskola.

festivaler

Ung Nordisk Musik
Stockholm New Music
Sirenfestivalen, Göteborg
Nordic Music Days, Reykjavík & Helsinki
GAS-festivalen, Göteborg
Båstad kammarmusikfestival
Malmö Chamber Music Festival
Njord Biennale, København
Svensk Musikvår, Stockholm
Suntory Festival, Tokyo

 

orkestrar

MDR Sinfonieorchester Leipzig

Bamberger Symphoniker

Deutsche Kammerphilharmonie Bremen

Staatsorchester Rheinische Philharmonie

Duisburger Philharmoniker

Tokyo Symphony Orchestra

BBC Scottish Symphony Orchestra

Iceland Symphony Orchestra

Helsinki Philharmonic

Kungliga Filharmonikerna

Stockholms Läns Blåsarsymfoniker

Östgöta Blåsarsymfoniker

Sveriges Radios Symfoniorkester

Göteborgs Symfoniker

Gävle Symfoniorkester

Malmö Symfoniorkester

Malmö Operaorkester

Kungliga Hovkapellet

Jönköping Sinfonietta

Svenska Kammarorkestern, Örebro

 

artister

Ciwan Haco

Albin Lee Meldau

Nadin Al Khalidi

Tarabband

 

kammarensembler

New European Ensemble
Norrbotten NEO
Sonanza
Gageego!

Athelas Sinfonietta
Ensemble Aspekte
Stockholm Chamber Brass
(a)muse ensemble

 

solister

Håkan Hardenberger
Anna Larsson
Camilla Hoitenga
Johannes Möller
Karin Dornbusch
Carina Vinke
Hannah Holgersson
Jeroen Berwaerts
Filip Draglund
David Huang
Lauri Metsvahi
Jacob Kellermann

Reetamaria Rajala
Daniel Migdal
Gitta-Maria Sjöberg
Philippe Cassard
Eke Simons
Lauma Skride

 

dirigenter
Sakari Oramo
Leif Segerstam
Daniel Raiskin
Marc Soustrot
Stefan Solyom
Tobias Ringborg
Jan Risberg
Domingo Hindoyan
Ron Alvarez
Golo Berg
Christian Lindberg
Alexander Steinitz
Christian Karlsen
Petter Sundkvist
Nazanin Aghakhani
Cathrine Winnes
Mats Rondin
Emil Eliasson
Mika Eichenholz

Upphovsrätt © 2021 benjamin staern composer — Lyrical WordPress-tema av GoDaddy

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.